De aangekondigde sluiting van het luchtruim van Siberië als Russische tegenmaatregel op de Europese sancties, kan voor Europese luchtvaartmaatschappij grote financiële gevolgen hebben.
Europese maatschappijen vliegen elke week honderden keren door het Siberische luchtruim naar Noord-Aziatische landen. De route over Siberië is simpelweg de kortste en voordeligste route voor maatschappijen.
Als het luchtruim wordt gesloten, zouden vluchten naar bijvoorbeeld China en Japan moeten worden omgeleid, waardoor ze langer zouden duren en de brandstofrekening stevig oploopt.
Via Noordpool of zuidelijke route
KLM-topman Pieter Elbers zegt tegenover De Telegraaf dat het om een miljardenstrop kan gaan voor Europese luchtvaartmaatschappijen. “Via Siberië is de kortste route. Als die gesloten zou worden, moeten zij allemaal veel zuidelijker omvliegen.”
Volgens hoogleraar Lucht- en ruimterecht Pablo Mendes de Leon zou er sprake zijn van een extra kostenpost van 300 miljoen euro per jaar voor Europese airliners, meldt BNR. “Er kan via de zuidroute of de Noordpool gevlogen wordt, maar dat zijn omwegen en die kosten nóg meer geld.”
Tickets paar honderd euro duurder
Luchtvaartmaatschappijen zijn genoodzaakt die extra kosten door te berekenen in de ticketprijs. Vluchten die een paar uur langer duren zullen gemiddeld een paar honderd euro duurder worden.
"Europese maatschappijen krijgen dan een serieuze concurrentieachterstand op Aziatische concurrenten voor wie Russische sancties niet gelden", aldus Nico Voorbach, voorzitter van pilotenvereniging European Cockpit Association aan De Telegraaf.
Ook Russen lopen schade op
De vraag is of sluiting van het luchtruim economisch interessant is voor Rusland, want het land van president Vladimir Poetin loopt dan ook veel inkomsten mis. Europese luchtvaartmaatschappijen betalen namelijk voor de toegang tot de routes over Siberië. Die heffingen worden geïnd door de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot, die daar volgens de Russische zakenkrant Vedomosti jaarlijks zo’n 300 miljoen dollar aan verdient.
Er zou nog geen concreet signaal van de Russische autoriteiten zijn gekomen dat het luchtruim daadwerkelijke dichtgaat. De sanctie van Rusland zou volgens experts bovendien in strijd zijn met afspraken binnen VN-luchtvaartorganisatie ICAO, die ook door Rusland zijn ondertekend.
Volg de luchtvaartsector op Luchtvaartnieuws.nl, de site met dagelijks actueel luchtvaartnieuws.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl